ANADOLU ADAÇAYI FİDE DAĞITIM TÖRENİ YAPILDI

ANADOLU ADAÇAYI FİDE DAĞITIM TÖRENİ YAPILDI

ABONE OL
25 Ekim 2022 02:27
ANADOLU ADAÇAYI FİDE DAĞITIM TÖRENİ YAPILDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi (ZİRAATBİYOTEK) Naip Mahallesindeki “Anadolu Adaçayı (Salvia Fruticosa) Üretimi Projesi” kapsamında düzenlenen etkinliğe; Vali Yardımcısı Murat EREN, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mümin ŞAHİN, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay ÖCAL, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Bülent EKER, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sezen ARAT, Kurum Müdürleri, Ziraatbiyotek akademisyenleri, üreticiler ve teknik personel katıldı.

Fide dağıtım programı başlamadan önce; Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman ERDOĞAN ve ZİRAATBİYOTEK Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sefer DEMİRBAŞ birer sunum gerçekleştirdi.

Yapılan sunumlarda; projenin uygulanması sırasında özellikle Süleymanpaşa Belediyesi’nin verdiği finansman ve işçi desteğinin çok önemli olduğu, proje işbirliği çerçevesinde kurumların neler yaptığı hakkında bilgiler aktarıldı.

Tekirdağ Tarımının özet bilgilerinin yanı sıra Tıbbı ve Aromatik Bitkilerde Ülkemizin durumu, İlimizin durumu, Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen projeler ve bugüne kadar Tekirdağ’da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, Ülkemizde ticarete konu Tıbbi ve Aromatik bitkilerin büyük bir kısmı doğadan toplanırken, bir kısmının da kültüre alınıp üretildiği, ancak son dönemlerde talebin yükselmesiyle doğal üretim alanlarında her geçen gün baskının arttığı, bugüne kadar yapıldığı gibi doğadan toplayarak ihtiyacın karşılanmasının ve pazarda kalıcı bir yer edinmenin mümkün olmadığı, bu nedenle bu tip projelerle kültüre alınmanın zorunlu hale geldiği belirtilirken, Tıbbi ve Aromatik bitkilerin pandemiyle birlikte tedavi amaçlı kullanımların göze çarptığı, insanlar tarafından sıkça kullanıldığı bildirildi.

Dünyada Tıbbi ve Aromatik Bitkiler pazarının her geçen gün arttığı,  pazarın 2000 yılında 60 milyar $ iken 2015’de 95 milyar $, bugün ise 115 milyar $’a ulaştığı belirtildi. Ülkemizde ise 400 milyon $ civarında bir ihracat geliri sağlandığı oysa bu rakamın çok daha yükseklere çıkabileceği, Ülkemizin bu potansiyele sahip olduğu vurgulandı.

Ülkemizin Tıbbi ve Aromatik Bitki ihracatı yapan 110 ülke arasında 18. sırada bulunduğu, coğrafi özellikleri bakımından Tıbbi ve Aromatik bitkiler yönünden oldukça zengin bir potansiyele, üretim için uygun iklim ve habitata sahip olduğu belirtilen sunumda, Dünya pazarlarının, ileriye yönelik planlamaya imkan veren bir üretim tarzı ile etken madde miktarı ve kalitesi yüksek “standart” ürün talep ettiği ifade edildi. İç ve dış piyasada değerlendirilen bitki türlerinin önemli bir kısmının doğadan toplandığı ve Ülkemizden en fazla ihraç edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin Kekik ve Defne olduğu, bu ürünlerin ihracatında dünyada birinci sırada bulunduğumuz ve Dünya defne ihtiyacının %90’ının ülkemizden karşılandığı belirtildi.

ADAÇAYI ÜRETİCİ TALEPLERİ VE ÜRETİM ALANLARININ DURUMU

Adaçayı da çoğunlukla doğadan toplanmaktadır. Aşırı toplama nedeniyle Adaçayı varlığında ciddi azalma olduğundan, Orman idaresi toplamaya kısıtlama getirmiştir. Özellikle Şarköy bölgesinde halen işlenmeyen sahipli marjinal tarım arazileri bulunmakta, üreticilerin üretim yapma talepleri artarak devam etmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı/Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında; 2016-2017-2018 yıllarında toplamda 500.000 adaçayı fide dağıtımı yapılmıştır, 324 dekar alanda Anadolu Adaçayı üretimi 69 çiftçiyle devam ettirilmektedir. Tekirdağ’da üretilip kurutulan adaçaylarının büyük çoğunluğu yurtdışına ihraç edilmektedir.

PROJEDEN BEKLENTİLER

Projenin hedef ve amacı: Marjinal alanlardan daha yüksek gelir elde etmek, alternatif ürünlerin ilimizde yaygınlaşmasına katkı sağlamak, doğal toplama üzerindeki baskıyı azaltıp-florayı korumak, toprağın verimlilik ve üretkenliğini sürdürülebilir kılmak, kırsal alanda gelirin artırılması, kırsal kalkınmanın sağlanması, üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, doğal ve biyolojik kaynakların korunması ve geliştirilmesidir.

Projeden beklenen sonuçlar: İlimiz florasında doğal olarak yetişen katma değeri yüksek ıtri ve tıbbi bitkilerin düşük verimli arazilerde üretimini artırmak, ihracat yaparak döviz girdisi ve çiftçi ailesine gelir sağlamak, bitki örtüsüyle erozyonu önlemek, kırsal nüfusu yerinde tutmaktır.

Proje Kapsamında Yapılan Faaliyetler: Adaçayı Tohumları bölgemiz üreticilerden ücretsiz alınmış, Süleymanpaşa Belediyesinin finansman ve işçi desteğiyle ekimleri yaptırılmıştır. Konuya ilişkin üretici eğitimleri İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince yapılacaktır. Tekirdağ Ziraat Fakültesi ZİRAATBİYOTEK seralarında yetiştirilen fideler, Süleymanpaşa İlçesine bağlı Semetli, Çanakçı, Yazır ve Avşar Mahalleri ile Şarköy İlçesine bağlı Gaziköy, Tepeköy ve Uçmakdere Mahallerinden alınan talepler doğrultusunda toplam 100 dekar alanda 35 çiftçi ailesine verilecektir.

Yapılan fide dağıtım töreninde; protokol tarafından Süleymanpaşa İlçesinden talepte bulunan üreticilere fide dağıtımları yapılarak, hayırlı ve bereketli olması dileklerinde bulunuldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.