‘BUNU YAPMAZSANIZ ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜSER’

‘BUNU YAPMAZSANIZ ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜSER’

ABONE OL
25 Ekim 2022 02:27
‘BUNU YAPMAZSANIZ ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜSER’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Tekirdağ Milletvekili Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Yüksek Ziraat Mühendisi İlhami Özcan Aygun, “Çiftçimiz ayçiçeğinde biran evvel en az 6 TL taban fiyat bekliyor. Yine gümrük tarife oranını bire bir buçuğa çekilmesi gümrük vergisinin eski oran olan yüzde 27’ye çekilmesini bekliyoruz. Ancak o zaman çiftçimizin yüzü gülecek. Aksi takdirde çiftçimizi küstüreceğiz” dedi.

‘HASAT BAŞLADI ÇİFTÇİ TABAN FİYAT BEKLİYOR’

Ayçiçeğindeki taban fiyat beklentisi ve ithalatta sıfırlanan gümrük vergisini ANKA Haber Ajansı’na değerlendiren CHP Tekirdağ Milletvekili Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Yüksek Ziraat Mühendisi İlhami Özcan Aygun, şöyle konuştu: “Trakya’nın sarı gelini taban fiyat bekliyor. Çukurova’da hasat bitti, Trakya’da başladı, Anadolu’da da başlayacak ama daha taban fiyat açıklanmadı. Geçtiğimiz yıllarda sahada olan tarım bakanını ve ticaret bakanını bugünlerde sahada göremiyoruz. Çünkü üretim fazla. Üretim fazla olunca bakanlar kendilerini kuma gömüyor. Ayçiçek üretiminde geldiğimiz noktaya baktığımızda ülkemiz net ithalatçı konumunda. Buna rağmen daha yapılan hiçbirşey ortada yok”

‘RUSYA AYÇİÇEĞİ, BUĞDAY VE ARPA İHRACATINA EK VERGİ KOYARKEN BİZ GÜMRÜK VERGİLERİNİ SIFIRLIYORUZ’

Hindistan ve Rusya’dan örnekler veren Aygun, “Hindistan Başbakanı Modi 8-10 milyar dolarları bulan ülkenin ayçiçeği türevleri ithalatını engelleme adına 1.5 milyar dolarlık destekleme politikası uyguluyor. 1.4 milyon nüfuslu Hindistan ayçiçeği ithalatını engellemek için 1.5 milyar dolar destekleme verirken 16’da bir nüfusa sahip Türkiye ise yabancı çiftçiyi destekliyor. Buğdayda arpada çiftçi tam para kazanacak derken TMO eliyle kapılar sonuna kadar açıldı, sıfır gümrüklü ithalat yapıldı. Şimdi yine aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sıfır gümrüklü ayçiçeğine kapılar sonuna kadar açık. Siz kendi çiftçinizi değil yabancı çiftçiyi destekliyorsunuz. Net ihracatçı konumdaki Rusya ayçiçeği, buğday ve arpa ihracatına ek vergi koyarken biz gümrük vergilerini sıfırlıyoruz. Biran önce gümrük vergisi eski oran olan yüzde 27’lere çıkartılmalı. Yine gümrük tarife oranı bire birbuçuğa çekilmeli. Yine çiftçiye desteklemek için birim bazında verilen 50 kuruş prim desteğinin bir liraya çekilmesi gerekmektedir. Biz bir şey yapmıyoruz” dedi.

‘ÇİFTÇİMİZ BİRAN EVVEL EN AZ 6 TL TABAN FİYAT BEKLİYOR’

“Çiftçi para kazanamazsa toprağa küser” diyen Aygun, şu ifadeleri kullandı: “Ayçiçek üreticisi perişan. Geçen yıl yüzde 158 DAP gübresinde yüzde 128 ise ÜRE gübresinde artış var. İlaçta yüzde 75 artış var ama çiftçiye gelince bir artış yok. Kafamızı kuma gömmüşüz üç maymunu oynuyoruz. Görmedim, duymadım, bilmiyorum. Hindistan 8-10 milyar dolar ithalatı var diye 1.5 milyar dolar destek uyguluyor. Hindistan başbakanı dertlenmiş ama bizim yetkililerin ise dertleri tasaları yok. Rusya’dan Ukrayna’dan ithalatın önünü açmışız. Buna biran önce dur dememiz lazım. Dur demek için bakanları sahaya çağırıyoruz.  Ayçiçek üreticisi perişan. Bu yıl bir milyon 700 bin ton civarında bir üretim olacak. Ama bu üretime karşılık hala taban fiyat ortada yok. Siz kimi destekliyorsunuz kimi savunuyorsunuz ben merak ediyorum. Çiftçimiz biran evvel en az 6 TL taban fiyat bekliyor. Yine gümrük tarifesini bire birbuçuğa çekilmesi gümrük vergisinin eski oran olan yüzde 27’ye çekilmesini bekliyoruz. Ancak o zaman çiftçimizin yüzü gülecek. Aksi takdirde çiftçimizi küstüreceğiz. Geçen yıl bir milyon ton olan üretimin bu yıl bir milyon 700 bine çıkması çiftçinin para kazanmasından dolayıdır. Eğer bu yıl çiftçi para kazanamazsa gelecek yıl da üretim düşecektir. Çiftçi para kazanmazsa toprağa küsüyor. Gün gelecek üretim yapacak çiftçi bulamayacağız. Gelin yol yakınken el tedbirleri alın ve çiftçinin yüzünü güldürün”

Haber: Ferhat AKGÜN

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.