KONYADA KURU FASULYE ÜRETİMİ GELİŞİYOR
Konya tarım il müdürlüğü tarafından Derebucak Gembos Ovası harman yerinde, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin direktifleriyle Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nce desteklenen 'bitkisel üretim geliştirme' üst başlıklı tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında bu yıl dağıtımı yapılan kuru fasulye tohumlarının hasat şenliği düzenlendi.
Hasat Şenliğine Derebucak Kaymakamı Hasan İnanç Gökçayır, İlçe Belediye Başkanı Ahmet Kısa, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah Çerez, Derebucak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aybars Yiğit, Beyşehir Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, Hüyük İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Göynem Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülcan, Pınarbaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Orhan Bozkurt, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Bakanlığın 2021 yılı yatırım programı dâhilin de İl müdürlükleri tarafından hazırlanarak uygun görülen; ülke ihtiyaçlarına cevap verecek miktarda ve kalitede ürünün istenilen yer ve zamanda pazara sunulabilmesi, diğer ülkelerle rekabette üstünlüğün sağlanarak dış satımın artırılması, ayrıca bu sektörde hizmet verenlerin sosyo-ekonomik koşullarının iyileştirilerek refah düzeylerinin yükseltilmesi, üretim faktörlerinin etkin kullanılmasını sağlayarak çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen tekniklerin kullanılması, dolayısıyla üretimin artırılması ve kalitenin yükseltilmesi amacıyla 'Bitkisel Üretimi Geliştirmesi Projesi' uygulanmaya başlamıştır. Bu yıl ilimizde 4.750.000 TL'lik bütçe ile Kuru Fasulye, Mercimek, Arpa ve Yulaf (Tritikale) Üretiminin Geliştirilmesi Projeleri yürütülmektedir.
Türkiye'de yemeklik tane baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan kuru fasulye, içerdiği protein oranının yüksek olması (%23–24) nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. İlimizde 2020 üretim sezonunda 185.900 dekar alanda kuru fasulye ekimi yapılmaktadır. 62.408 ton kuru fasulye hasadı gerçekleşmektedir. TÜİK 2019-2020 pazarlama yılı verilerine göre ülkemizin yeterlilik oranı kuru fasulye için %88'dir.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen kuru fasulye önemli bir bitkisel protein kaynağı olup, hızla artan nüfusumuzun beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Fasulye yetiştiriciliğinde mevcut çeşitlerin yanında yeni çeşitleri ilave etmek gerek üretici gerekse ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Bilindiği üzere baklagiller; kurak alanlarda, toprağa azot fikse ederek doğal gübreleme yapan, topraktaki organik faaliyetleri canlandıran, bir sonraki ürün için azot ve su birikimi yapan, tuzu topraktan uzaklaştıran sera gazlarını azaltıcı etkide bulunmaları ile doğa ve toprak dostu materyallerdir. Ülkemiz topraklarının genelinin organik maddece fakir ve alkali topraklar olduğu düşünüldüğünde ekim nöbetinde kullanımının yaygınlaştırılması oldukça önemlidir.
İlimizde arz açığının azaltılması, yeni çeşitlerin üretime alınması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması ve toprak yapısının düzeltilmesi için ve kuru fasulye üretim alanlarının artırılması için 'Kuru Fasulye Üretiminin Geliştirilmesi Projesi' Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılında yürütülmeye başlanmıştır. Proje kapsamında Sarayönü, Selçuklu, Hüyük, Kadınhanı, Beyşehir ve Derebucak ilçelerimizde % 25 çiftçi, % 75 Bakanlık katkılı 1.937.500 TL bütçeli 100 ton sertifikalı yerli milli kuru sertifikalı fasulye tohumunu 7.500 dekar alanda ekilmek üzere çiftçilerimiz ile buluşturduk.
Hasat programının yapıldığı Derebucak ilçesindede; 22 bin hektarlık alana sahip Gembos Ovası gerek iklimsel özellikleri gerekse coğrafik özellikleriyle kuru fasulye üretimi için uygun konumdadır. Bölgemizde yıllardır Şeker çeşidi ile kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. İlçemizde faaliyet gösteren eleme ve paketleme tesisi ürünlerimize pazar değeri katmaya devam etmektedir. Bu proje kapsamında Derebucak ilçemiz ile komşu ilçelerimiz olan Beyşehir ve Hüyük ilçelerimiz ile birlikte 40 ton sertifikalı kuru fasulye tohumu dağıtılarak yaklaşık 3100 dekar alanda ekiliş sağlanmış olup, dağıtımı yapılan yeni çeşit sayesinde kooperatifimizin ürün çeşitliliği artarak daha geniş kitlelere hitap etmesi sağlanmış olacaktır.